Dünyada milyonlarca çocuk yetersiz beslenme nedeniyle yaşam mücadelesi veriyor. Bu, beraberinde çocukların karınlarının tabaklarla yenmiş gibi şişkin görünmesine neden olan bir sağlık sorunu olan Protein Gücü Yetersiz Beslenmesini (PEM) getirir. Peki PEM nedir? Sizin için anlattık!
Kolların ve bacakların bariz incelmesi, kaburgaların belirgin görünümü ve çok gergin-düzleşmiş bir karın, yetersiz beslenmenin tipik semptomları arasında yer alır.
Protein Gücü Yetersiz beslenme, yetersiz beslenen çocuklarda iki farklı biçimde ortaya çıkar.
Bu da çocukların karakteristik şişkin karın görüntüsüne yol açar.
Kwashiorkor terimi Jamaikalı çocuk doktoru Cicely Williams tarafından icat edildi.
Bir anne, sütten kesilmemiş bebeği varken yeni bir çocuk doğurursa, iki çocuğu aynı anda beslemekte güçlük çeker.
Anne sütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.
Protein ve amino asit alımının yetersiz, karbonhidrat tüketiminin fazla olduğu durumlar çocukların bu hastalığa daha kolay yakalanmasına neden olabilir.
Lenfatik sistemin insan vücudunda 3 ana görevi vardır.
Ancak yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan kwashiorkor adlı hastalıkta bu üç fonksiyon tam olarak yerine getirilemez.
Protein basıncının su basıncından fazla olması sindirim sistemindeki suyun vücuda sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlar.
Protein eksikliği yaşayan bir organizmanın hayati metabolik fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlaması mümkün değildir. Bu durum sonucunda vücutta ödem oluşur.
Bu hastalığın tespiti ve sonrasında uygulanacak tedavi yöntemleri vücutta oluşacak gelişimsel bozulmaları ve dönüşümleri engelleyemese de yaşamın sonlanmasını durdurabilir.