50’li yıllardan sonra ‘altın taşları ve toprakları’ olan İstanbul, Haydarpaşa Garı’nın merdivenlerinde aldığı göçlerle filmlerin ana temasını oluşturdu. 6 Şubat sonrası farkındalık yaratması beklendiği söylenen büyük deprem, son yıllarda kiralarda yaşanan fahiş artış, günün her saati trafik sıkışıklığı, enflasyon artışına ayak uyduramayan maaşlar, evden çalışma sistemi Pandemi ile tanıdığımız ve sevdiğimiz İstanbul’dan kaçanlara…
TÜİK’in resmi verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 18,65’i İstanbul’da yaşıyor. Özellikle ilk yıllarda mülteci nüfusunun çoğunluğunu alan İstanbul, yabancıların konut satışı yoluyla vatandaşlık almasının popüler olduğu düşünüldüğünde resmi olmayan varsayımlardan çok daha kalabalık bir şehir.
Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul yabancıların memleketi haline geldi” diyerek, şehri terk eden Türklerin memleketlerine döndüğünü sözlerine ekledi.
İstanbul’da köylerine dönenlerin sayısı arttı.
Öte yandan konut fiyatlarındaki artışta büyük rolü olduğu düşünülen yabancılara konut satışlarında deprem nedeniyle düşüş de dikkat çekti.
Önce vatandaşlık nedeniyle Ortadoğu vatandaşlarının, ardından savaştan etkilenen Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının talep ettiği yabancılara konut satışları, pandemi sonrasında zirveye ulaştı.
Deprem felaketlerinin ardından 2023 yılındaki düşüş dikkat çekerken, döviz kuru üzerindeki baskı nedeniyle artan fiyatların dünyaya göre yüksek olması da farklı bir neden.
İstanbul’da yabancılara satılan konut sayısı 2022 Ocak-Eylül döneminde 19 bin 594 iken, 2023 yılının aynı döneminde bu rakam 8 bin 965’e düştü.