Haber

Kızılay Kan Ürünleri Satışı Yapmıyor

01.03.2023 tarihinde bazı basın organlarında yer alan ve HALK SAĞLIĞINI DOĞRUDAN TEHDİT EDEN BAZI HABERLERLE İLGİLİ OLARAK AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMANIN YAPILMASI GEREKLİ OLMUŞTUR.

Türkiye’de kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı uygulamaları konusunda tek yetkili merci SAĞLIK BAKANLIĞI’dır. Kan bankacılığı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda hastaneler önünde yaşanan kötü örneklerin ardından Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde 2005 yılında İNANÇ KAN TEMİN PROJESİ hayata geçirilmiştir. tarih itibariyle kan ve kan temini görevi Kızılay’a verilmiş olup, bu sürece ilişkin tüm işletme giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bırakılmıştır.

Bu alanda Avrupa mevzuatı ile uyumlu hale getirilen Kanun, 11 Nisan 2007 tarihinde 5624 sayılı kanunla kabul edilmiştir.

Devlet kan ve kan bileşenlerinin fiyatlarını SAİHAT UYGULAMA TEBLİĞİNDE (SUT) beyan eder. Kızılay, 4 bine yakın çalışanından, 830’dan fazla araçtan ve 300’den fazla noktadan aldığı kanı laboratuvarlarda test edilmek üzere saklıyor, testlerden geçen kanı özel torbalara koyarak, talep eden hastanelere usulüne uygun olarak ulaştırıyor. soğuk zincir ile.

Hastaneler, talep ettikleri her kan veya kan bileşeni için SUT’de belirlenen tedarik süreci maliyetini (çalışan, laboratuvar, kan torbaları, soğuk zincir vb.) ay sonunda Kızılay’a öder ve bu ödemeye kendi masraflarını ekler. ve SGK’ya fatura edin. . Dolayısıyla tüm sürecin maliyetini DEVLETİMİZ karşılıyor. Haberde bahsi geçen faturalandırma yöntemleri tamamen hastanelerin tüzel kişilik özellikleri ile hizmet alımı asıllarının detaylarından oluşmaktadır.

Başta medya mensupları olmak üzere tüm kamuoyu bunun farkında olmasına rağmen Kızılay’ın topladığı kanları hastanelere satması iftiradan ve BAŞARI’dan ibarettir. Bu yöndeki haberlerin gönüllü kan bağışlarını azaltabileceğini bilen Kızılay, bu iftirayı cevapsız bırakmayacaktır. Her defasında bazı hastanelerin belirlenen SUT fiyatlarının üzerinde fatura kestiğini, özel hastanelerin ise yine “Kızılay’a havale ediyoruz” denilerek hastalardan farklı fiyatlar alındığını duyunca Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunuluyor.

Kızılay zaman zaman vatandaşlara böyle bir durumla karşılaştıklarında şikayette bulunmalarını hatırlatan duyurular yapıyor.

Gerçek bu olsa da, aksini iddia eden yayınlar, en açık ifadeyle, HEMEN yayınlanır. Basının sadece ahlaki unsurlarına karşı değil, aynı zamanda evrensel ahlaki ilkelere de alışkın değildir. Kızılay tüm bu iftiraların hesabını yargı önünde verecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu